Mik azok a HDR képek?

2010.03.01. 14:23

A HDR (High Dynamic Range) technika alapja egy egyszerű matematikai művelet. A normál felbontású fotók (8 bit/channel) egyesítésével igen széles dinamika tartományú képeket hozhatunk létre. Ezen fotók expozíciója eltérő. Eredeti formátumukban (32 bit/channel) a képek feldolgozása nagyon korlátozott és mentésük sem történhet meg hagyományos képformátumokban. A kész kiterjesztett dinamika tartományú képeket át tudjuk alakítani olyan formátumba. hogy a látvány tömörítve, de megmaradjon.

Az ilyen fotók elkészítéséhez 3-5 expozícióra van szükségünk. Ebből adódik, hogy nem mindgi tudjuk alkalmazni ezt a technikát, mivel szeles időben például egy tájképen elmosódhatnak a részletek. Ez persze gyakran érdekes hatást eredményez, ami nem feltétlenül rossz!

 

HDR képek készítése több módon történhet. A legfontosabb, hogy a képet, vagy képeket állványról készítsük. Ez persze általában is igaz a képek készítésénél, de itt különösen fontos a használata.

Az egyik technika, hogy egy RAW képet készítünk, majd ezt egy arra alkalmas programmal addig alakítjuk, amíg a megfelelő hatást el nem érjük. A következő bejegyzésemben egy ilyen programot fogok bemutatni. 

A RAW jelentése nyers, vagyis nem egy konkrét file formátum, mint például a JPEG, hanem a kép rögzítésének módját jelenti. Amikor egy RAW képet készítünk, akkor egy olyan nagy méretű képet kapunk, ami tartalmazz az összes információt, ami az objektíven át érkezett.

A másik technika, hogy készítünk 3 vagy 5 expozíciót, különböző fényértékekkel. Már akár 3 expo-val is szép eredményeket érhetünk el. A lényeg, hogy kell 1 alap kép, 1 alul-, és egy felülexpontált kép a témáról. Ha lehetőség van rá, akkor +-2 Fé-t válasszunk a kép elkészítésekor. Ha megvan a 3 kép, akkor megint csak utómunkára lesz szükségünk, amit egy elkövetkezendő bejegyzésben fogok részletezni. A 3 kép ilyenkor "csúnyának" látszik, hiszen van egy sötét, egy nagyon világos és egy nem tökéletes képünk. Ez a lényeg, hiszen a 3 képe együtt tartalmazza az összes információt, amiből megszülethet a végső, tökéletes, szép kép.

Hamarosan újra jelentkezem, és rátérek az első technika, azaz a RAW kép feldolgozására.


 

Források:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hdrtutorial.blog.hu/api/trackback/id/tr161799720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.